12.3.2024 09:11 | Hry a konzoly
Video

To tu ešte nebolo. Nadšenec na Wi-Fi routeri spustil GTA. Ako sa mu to podarilo?

Zdroj: Rockstar Games

Zariadenie malo na svoju dobu pomerne výkonný hardvér, chýbala mu však grafická karta.

Už ste možno videli všetky bizarné prístroje (vrátane tehotenských testov), na ktorých niekto rozbehol dnes už legendárnu strieľačku Doom. Budúcim benchmarkom hardvérových hackerov by mohla byť hra GTA: Vice City od Rockstar Games. Nemec s prezývkou KittenLabs ju totiž spustil na routeri TP-Link TL-WDR4900.

Zariadenie malo na svoju dobu (2013) pomerne výkonný hardvér s procesorom architektúry PowerPC e500v2 a 128 MB RAM. Pochopiteľne však neobsahoval GPU ani grafický výstup. KittenLabs preto musel improvizovať. Z hlavného procesora vedú dve PCIe linky, ale tie sa napájajú priamo do dvoch na doske pripájaných sieťových čipov Atheros, nie je tam slot pre externú kartu.

Čítajte aj Chcete si zahrať Doom na robotickej kosačke? To nie je vtip, ale realita...

Jednu z liniek preto zrušil a premostil ju do vlastného miniPCIe, pre ktorý už existuje adaptér na pripojenie klasickej PCIe grafiky. Nakoniec použil kartu AMD Radeon HD 7470. Cez USB pripojil externý disk, na ktorom okrem hry bol Debian Linux. Celú anabázu popisuje na svojom blogu.

Funguje aj so zvukom

Hra nakoniec naozaj fungovala, dokonca aj so zvukom, pretože grafiky dnes vedia cez HDMI či DP poslať aj audio. Obraz však miestami haproval, no to zrejme nebol hardvérový, ale softvérový problém. Nadšenec totiž Vice City rozbehol pomocou projektu reVC, čo je komunitou dekompilovaná binárka pôvodnej hry tak, aby mohla byť opätovne skompilovaná pre predtým nepodporované platformy.

Pozrite sa, ako si nadšenec užíva hranie GTA: Vice City na routeri: