21.3.2024 19:35 | Hry a konzoly

Chystaný remake legendárnych hier Max Payne 1 a 2 sa robí vo veľkom: V hre sú desiatky miliónov

Zdroj: Google Play

Remake bude dostupný pre počítače aj herné konzoly.

Fanúšikovia sa už dlhé roky dožadujú nového dielu kultovej série Max Payne, avšak zatiaľ sa môžu tešiť „len“ na chystaný remake prvých dvoch hier Max Payne 1 a 2. Za projektom stojí fínske štúdio Remedy Entertainment, ktoré malo pod palcom „jednotku“ aj „dvojku“, pričom pri vydaní úzko spolupracovalo s Rockstar Games. Na vývoji Max Payne 3 sa už podieľal len Rockstar.

Na remaku prvých dvoch dielov „Maxa“ však budú obe firmy opäť spolupracovať. Kým Remedy robí samotný vývoj, Rockstar sa postará o vydanie a projekt plne financuje. Hry budú dostupné pre PC aj herné konzoly PlayStation 5, resp. Xbox Series X/S.

Hoci má ísť „iba“ o remake, robí sa vo veľkom. Jeho rozpočet má byť totiž na podobnej úrovni, ako to bolo v prípade hry Alan Wake 2.

Hoci firma Remedy nezverejnila jednotlivé rozpočty, podľa fínskych analytikov mal byť rozpočet hry Alan Wake 2 niekde na úrovni 70 miliónov eur, z toho 20 mil. eur bolo určených na marketing.

Engine ako Alan Wake 2

Je však známe, že remake Maxa Payna sa vyvíja na hernom engine Northlight od spoločnosti Remedy. Čiže na rovnakom engine, aký bol použitý aj pre vývoj hier Control a práve Alan Wake 2, písal napríklad web Ign.com.

Generálny riaditeľ Tero Virtala sa nechal nedávno počuť, že vývojový tím Remedy už pri vývoji remaku Max Payne 1 a 2 dosiahol „značného pokroku“. Deklaruje, že Remake Max Payne 1 a 2 bude novou veľkou hrou s nemalým potenciálom – vďaka silnej finančnej injekcii od Rockstaru.

Remake Max Payne 1 a 2 má prejsť do ďalšej fázy vývoja ešte v priebehu prvej polovice tohto roka. Podobne ako iné chystané hry (ako Control 2 a Condor, čo je kooperatívna odbočka Controlu pre štyroch hráčov), ani remake akčnej legendy nemá zatiaľ stanovený termín vydania.