16.2.2024 09:25 | Hry a konzoly

Microsoft: Nová generácia Xbox prinesie najväčší technický skok v histórii

Zdroj: Microsoft

Spoločnosť tiež potvrdila, že tento rok uvedie refresh súčasnej generácie.

O novej generácii hernej konzoly (alebo konzol) Xbox sa toho v ostatných dňoch napísalo mnoho. Doteraz boli zdrojom informácií najmä rôzne neoficiálne úniky, ktoré publikoval napríklad YouTube kanál Moore's Law Is Dead.

Z niektorých správ sa pritom dalo dedukovať, akoby Microsoft novej generácii konzol ani neprikladal veľkú váhu. Aktuálne však tieto dohady pre The Verge vyvrátili šéf hernej divízie Microsoftu Phil Spencer a prezidentka Xboxu Sarah Bond.

Refresh už tento rok

Zástupcovia Microsoftu odtajnili časť plánov s hernou platformou. Napríklad potvrdili, že niektoré herné tituly, ktoré boli doteraz exkluzivitou pre Xbox, prídu na konkurenčné platformy PlayStation 5 a Nintendo Switch. Najskôr by malo ísť o štyri hry, no zatiaľ ich nekonkretizovali, no Spencer dodal, že zatiaľ určite nepôjde o Starfield a Indiana Jonesa.

Pre fanúšikov Microsoftu sú však dôležité najmä zmienky o novom hardvéri. Bond v prvom rade potvrdila, že tento rok by sme sa mali dočkať refreshu súčasnej generácie.

fotogaléria
Takto by mohol vyzerať inovovaný „Xbox Series X“ patriaci ešte do aktuálnej generácie. Z kvádra sa stane valec a zrejme úplne zmizne optická mechanika. Zdroj: Microsoft, americké súdy

Pripomeňme, že ešte v septembri minulého roka unikli informácie o chystaných zariadeniach s kódovými označeniami Brooklin (inovovaný Xbox Series X) a Ellewood (vylepšený Xbox Series S).

Tie by mali ponúknuť predovšetkým vyššiu kapacitu vstavaného úložiska, nižšiu spotrebu v pokoji a (konečne) aj podporu bezdrôtovej technológie Bluetooth. Či Microsoft naozaj uvedie práve tieto produkty a v danej podobe, však z vyjadrení zástupcov spoločnosti zatiaľ nie je jasné.

fotogaléria
Refresh menšieho Xboxu navonok veľké zmeny neprinesie. Zdroj: Microsoft, americké súdy

Okrem toho bola súčasťou vtedajšieho úniku aj informácia o novom gamepade s kódovým menom Sebile, ktorý už bude mať integrovaný nabíjateľný akumulátor namiesto súčasných „tužkových“ AA batérií. Microsoft pred časom dostupnosť viacerých variantov ovládačov potvrdil, no detaily neposkytol.

fotogaléria
Inovovaný ovládač by mohol byť vítanou zmenou. Zdroj: Microsoft, americké súdy

Prelomový next-gen?

Ešte zaujímavejšia je však zmienka o úplne novej generácii. Práve o nej rôzni leakeri v uplynulých dňoch publikovali veľa nepotvrdených informácií. Z týchto zvestí sme sa napríklad dozvedeli, že Microsoft údajne stále nemá zakontrahovaného dodávateľa hlavného čipu, respektíve samostatného procesora a grafiky. Vraj nie je isté ani to, či budú nové Xboxy naďalej postavené na platforme od AMD. V uplynulých dňoch viaceré zdroje spomínali jednania s Intelom, no do úvahy naďalej pripadá i nejaké riešenie postavené na CPU typu ARM. Otvorená však môže aj spolupráca aj s Nvidiou, ktorá je aktuálne lídrom v oblasti umelej inteligencie.

Ani vrcholoví predstavitelia značky Xbox stále nespresnili, na akom konkrétnom hardvéri by mali byť nové konzoly postavené. Bond pritom uviedla, že Microsoft chce s novým Xboxom priniesť „najväčší technický skok v histórii“. Ako možno toto vyjadrenie chápať, je však zatiaľ otázne. Nie je jasné, či prezidentka produktovej divízie Xbox myslela herný alebo hrubý výpočtový výkon, respektíve schopnosti konzoly práve v oblasti umelej inteligencie.

Čítajte aj Xbox v kuchyni? Žiaden vtip, v USA vám urobí aj hrianku

V hre je i handheld

Spencer zároveň v rozhovore pre The Verge vyjadril uznanie aktuálnym handheldovým konzolám, kam môžeme zaradiť napríklad Asus ROG Ally či Lenovo Legion Go. Zároveň však dodal, že ich „slabinou“ je používateľské prostredie Windows, ktoré aktuálne nie je optimalizované pre zariadenia s malými obrazovkami.

Tým otvoril možnosť, že jedným z nových zariadení Xbox bude aj handheld s upraveným používateľským prostredím. V novej generácii by sme sa teda mohli dočkať nie dvoch, ale rovno troch konzol. Alternatívne by Microsoft mohol handheldom nahradiť aktuálny kompaktnejší, menej výkonný a lacnejší Xbox Series S, ktorý by mohol byť akousi odpoveďou na PlayStation Portal od Sony. Oproti nemu by však mal poskytnúť dostatok výkonu pre lokálne hranie bez nutnosti pripájania ku samostatnej konzole či cloudu. Zatiaľ však ide len o špekulácie.

Aktuálne nie je jasné, kedy by Microsoft mohol novú generáciu konzol uviesť na trh. Predchádzajúci únik naznačoval, že najskorším termínom by mohol byť rok 2028, no teoreticky by mohli novinky doraziť skôr.

Záležať bude aj na krokoch Nintenda a najmä Sony, ktoré už vraj na novej generácii konzol pracuje nejaký čas s tým, že dodávateľom hardvéru bude opäť AMD, informoval YouTube kanál RedGamingTech. Sony však ešte predtým (možno už tento rok) uvedie inovované a výkonnejšie PlayStation 5 s prívlastkom „Pro“.