Xbox ovládač.

Nový Xbox ako prenosná konzola? Projekt má na starosti divízia Surface

Vreckové herné zariadenie by malo svoju logiku. Podobných riešení sa objavilo v poslednom období niekoľko.

Špekulácií o nových modeloch konzoly Xbox je veľa, podporujú ich ďalšie kuloárne fakty a predpovede. Mnohé však zatiaľ nasvedčuje tomu, že ďalší model konzoly od Microsoftu by mohol byť veľmi odlišný od svojich predchodcov.

Zmena by mohla byť dokonca revolučná.

Fanúšikovia konzoly Xbox môžu pociťovať obavy. Celkom nedávno sa na internete objavili správy o tom, že rôzne exkluzívne tituly pre Xbox budú portované na PlayStation 5 a Nintendo Switch.

Niektorí hráči z toho vyvodzovali blížiaci sa koniec značky a na sociálnych sieťach našli rôzne odkazy, ktoré ich obavy akoby potvrdzovali. Oznámenie šéfa Xboxu Phila Spencera, že čoskoro usporiada obchodné podujatie o budúcnosti značky Xbox, tiež dalo mnohým používateľom podnet na zamyslenie.

Stále nie je presne jasné, aké sú plány spoločnosti Microsoft s jej vlastnou hernou platformou, ale nedávne fámy podporili špekulácie.

Ako uviedol portál Gamerant.com s odvolaním sa na informátora z odvetvia Nicka Bakera, Microsoft skutočne pracuje na novej konzole a bude sa naďalej snažiť odobrať zákazníkov konkurenčnej spoločnosti Sony.

Zdá sa však, že spoločnosť upúšťa od predchádzajúcich konceptov a začína od nuly. Ako Baker vysvetlil v podcaste, Microsoft zveruje vývoj ďalšej konzoly Xbox do rúk iného tímu. Novú konzolu si tak pod svoje krídla berie divízia Surface spoločnosti Microsoft, ktorá je inak primárne zodpovedná za tablety a notebooky.

Bude nový Xbox prenosná konzola?

Podľa správy by dôvodom mohlo byť to, že nástupca Xboxov Series X a Series S nebude stolová konzola, ale prenosný počítač.

Tím Surface má s týmto typom zariadenia väčšie skúsenosti. V nedávnej minulosti sa o tom objavilo niekoľko fám. V skutočnosti by takýto prístup dával zmysel. Prenosné herné zariadenia sú v súčasnosti čoraz populárnejšie, používatelia utekajú k mobilným zariadeniam – čo dokonale ilustruje popularita Nintenda Switch. Microsoftu sa nikdy nepodarilo ovládnuť trh s konzolami, preto sa rozhodol zmeniť stratégiu.

Ak sa to urobí správne, mobilný Xbox by mohol Sony tvrdo zasiahnuť. Výrobca PlayStation v priebehu rokov vydal niekoľko vreckových počítačov, ale ani s PSP, ani s PS Vita sa mu nepodarilo dosiahnuť veľký úspech.

Naopak vreckové herné zariadenia (so systémom Windows) sa derú vpred. Stačí si spomenúť na ROG Ally či zariadenia ako Aokzoe, GPD Win či OneXPlayer.

Zvesti o vreckovom Xboxe sa v súčasnosti zatiaľ stále veľmi rozchádzajú. Zatiaľ čo niektorí tvrdia, že zariadenie je len technicky zoštíhlenou verziou pripravovaného stolného Xboxu, iní sa domnievajú, že vreckový Xbox ponúkne výpočtový výkon plnohodnotnej konzoly, ale na oplátku bude veľmi drahý.

V konečnom dôsledku fanúšikom Xboxu nezostáva nič iné, len čakať na oficiálne oznámenia zo strany Microsoftu. Podľa dohadov spoločnosť nedávno usporiadala interné stretnutie, na ktorom ubezpečila svojich zamestnancov, že bude pokračovať vo vývoji hardvéru Xbox aj v budúcnosti.

Rozlúsknutie fám možno príde už tento týždeň.